Ech Mazury, Mazury, Mazury...

kanał-Jegliński.jpg

Luty 2014
P W Ś C P S N
« sty   mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
WARTO PRZECZYTAĆ
Śniardwy - Batymetria

niardwy.jpg

Kontakt: mazurskidomek@onet.eu

Statystyki
  • Wszystkich wizyt: 24925
  • Dzisiaj wizyt: 3

Rybacy na Śniardwach wycinają lód do chłodzenia ryb

 

Zobaczcie jakie ciekawe info znalazłem w necie:

 

Rybacy na mazurskich jeziorach, w tym na największym polskim akwenie – Śniardwach, zaczęli wycinać bryły lodu, które posłużą im latem do chłodzenia złowionych ryb. Lód przez pół roku przechowywany jest na nabrzeżach, a do izolacji służą trociny. Ppodczas zimowego sezonu rybacy pozyskują około 100 ton lodu.

 

Wycinanie lodu odbywa się m.in. w Głodowie na Śniardwach w zatoce Szyba oraz w Okartowie na jeziorze Tyrkło.

 

Rybacy wychodzą na taflę, która teraz może mieć grubość ok. 30-40 centymetrów. Lód pozyskują w odległości 50-100 metrów od brzegu. Pikami wycinają kostki o wymiarach około metr na metr; potem przeciągają bryły do brzegu, gdzie składują je osypując trocinami. Trociny służą jako izolator; w ten sposób lód może być magazynowany aż sierpnia. Latem zostanie wykorzystany do chłodzenia ryb tuż po złowieniu. W czerwcu, lipcu i sierpniu rybacy pakują skruszony siekierami albo mechanicznymi kruszarkami lód w styropianowe pojemniki i okładają nim złowione ryby.”

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>